Hoe maak ik mijn houten keuken schoon?

U bevindt zich nu hierHomeKeuken informatieHoe maak ik mijn houten keuken schoon?

Hoe maak ik mijn houten keuken schoon?

Heb je een houten keuken, of droom je hiervan? Maar weet je niet zo goed hoe je dit moet onderhouden of hoe je dit het beste schoon kan houden? Lees dan deze blog! Op deze pagina kom je alles te weten hoe je je houten keuken het beste schoon kan maken en geven we je enkele handige tips!

Houten keuken schoonmaken

Hout is een natuurlijk product, en daardoor kan het soms ook best kwetsbaar zijn. Om die reden heeft een houten keuken speciaal onderhoud nodig om het mooi te houden. Maar het is ook erg belangrijk dat je niet te vaak en te veel schoonmaakt, hout kan dan namelijk gaan slijten. Daarnaast zijn houten keukens in het algemeen redelijk makkelijk schoon te maken met een vochtige (niet al te nat) doekje en wat milde schoonmaakmiddel. Let er dus alleen op dat je geen schurende doeken gebruikt. Dit kan de oppervlak en beschermlaag beschadigen. Droog de keuken na het schoonmaken altijd grondig, omdat je niet wilt dat het hout op gaat zetten.

Wil je de houten keuken opnieuw behandelen/lakken met een beschermlaag? Doe dit dan in de richting van de houtnerf, en probeer het eerst op een stuk die niet opvalt te testen. Wij raden het aan om ongeveer twee keer per jaar jouw keuken te impregneren met een speciale olie die daarvoor gemaakt is (bijvoorbeeld werkblad olie). Wil je hier meer advies over? Vraag vooral advies van een van onze keukenspecialisten. Ze helpen je graag.

Houten keuken schoonmaken

Vochtigheid in de keuken

Let er in de keuken op dat het niet al te vochtig is. Dan kan het hout namelijk uitzetten en soms ook scheuren. Dit kan ook met een vochtige omgevingslucht gebeuren. Denk je er dus aan om een houten keuken aan te schaffen, dan moet je van tevoren even checken of de ruimte ideaal is voor een houten keuken. Meestal zit dit tussen de 50 en 55%. Heb je hier al last van? Dat is niet erg, plaats waar nodig vochtvreters of kamerplanten.

Tip: laat de vaatwasser of oven niet te lang open staan, de warme lucht kan namelijk voor schade zorgen aan de houten keukenkasten.

Houten keuken schoonmaken

Vlekken in hout

Heb je per ongeluk een vlek gemaakt, dan is het erg belangrijk deze meteen te verwijderen. Sommige vloeistoffen kunnen namelijk ook door de beschermende laklaag intrekken. Als je dit laat opdrogen dan heb je vaak een lelijke vlek in het hout, of kan het er zelfs voor zorgen dat de laklaag verkleurt en gaat bubbelen. De keuken moet dan opnieuw behandelt worden.

Zie je na het koken wat vetvlekken in het hout, dan kan je dit het beste behandelen met spiritus. En laat je vochtige doek niet te lang op een houten oppervlak liggen, dit kan enige verkleuring achterlaten.

Tip: Heb je een houten werkblad? Gebruik dan altijd onderzetters voor de hete pannen. Doe je dit niet, dan heb je namelijk blijvende brandplekken op je werkblad.

Advies bij Keukensale

Heb je interesse in deskundig advies over een keuken van hout? Je kunt gemakkelijk telefonisch contact opnemen met een van onze keukenspecialisten bij jou in de buurt. Of download ons gratis inspiratiemagazine, om thuis alvast wat inspiratie op te doen.

Vraag hier het inspiratiemagazine GRATIS aan en maak kans op een waardecheque á € 500,-!

InspiratiemagazineInspiratiemagazine
Vestiging

U vindt in ons magazine de laatste trends op het gebied van keukens en een handig stappenplan om te komen tot uw droomkeuken. Met het assortiment van Keukensale, kunt u een complete keuken inrichten met een uitgebreide keuze aan keukenproducten. Al deze keuken producten zijn naar eigen luxe en comfort aan te vullen met het assortiment aan keuken accessoires.